You are here: Home > Księżyc > Przetwory a magia Księżyca

Przetwory a magia Księżyca

Rytm Księżyca może nam pomóc w robieniu przetworów. Kiedy Księżyc przebywa w znakach ognistych (Baran, Lew i Strzelec), najlepiej wychodzi smażenie i zamrażanie potraw — smak „nie ucieknie”, gdyż wzmocni go energia żywiołu ognia. Owoce i warzywa zachowują swój pierwotny kształt.

Gdy Księżyc przebywa w znakach powietrznych (Bliźnięta, Waga i Wod-nik), warto się zająć smażeniem potraw, odparowywaniem przetworów i blanszowaniem. Owoce zbieramy i obrabiamy w dniach, kiedy Księżyc jest w znaku Barana, natomiast korzenie warzyw wtedy, gdy Księżyc znajduje się w znaku Koziorożca i Byka.

Najmniej odpowiedni okres na robienie przetworów to czas, kiedy Księżyc przebywa w znakach wodnych (Rak, Skorpion i Ryby), bo woda dłużej odparowuje i dużo jej zostaje w produktach. Również zamrażanie nie wychodzi wtedy dobrze — owoce i warzywa zatrzymują za dużo wody, a produkty po rozmrożeniu są wodniste i bez smaku. Nasz nastrój i negatywne emocje mogą także silnie wpłynąć na jakość przygotowywanych przetworów. Dni, kiedy Księżyc jest w znakach ziemskich (Byk, Panna, Koziorożec), nie sprzyjają smażeniu, bo łatwo przypalić potrawy.

Na czas wznoszenia się Księżyca dobrze jest zaplanować robienie konfitur, dżemów, przecieru pomidorowego oraz domowych weków z bakłażanem czy cukinią. Wtedy owoce i warzywa mają więcej soku, są dorodniejsze i lepiej poddają się obróbce termicznej.

Księżycowa dieta związana jest z cyklem Księżyca. Astrologowie, którzy badają relacje między położeniem cial niebieskich a życiem człowieka, spostrzegli, że kształtuje on nasze kulinarne gusta.

Księżyc wędruje przez 12 znaków zodiaku, a jego wpływ sprawia, że instynktownie sięgamy po potrawy, jakie przypisywane są znakowi, w któ-rym aktualnie przebywa. Czujemy na nie ochotę, a w efekcie jemy więcej, niż rzeczywiście potrzebujemy.

Tags:

Leave a Reply