You are here: Home > Księżyc > Kiedy Księżyc znajduje się w znakach ognistych?

Kiedy Księżyc znajduje się w znakach ognistych?

Najistotniejsze w diecie księżycowej jest unikanie produktów, które danego dnia przyswajane są najlepiej.

Kiedy Księżyc znajduje się w znakach ognistych (Baran, Lew, Strzelec), nie jedzmy ostrych potraw i wieprzowiny. Organizm domaga się białka. Jest ono wtedy łatwiej przyswajalne i chcemy pochłonąć go więcej.

Gdy Księżyc przebywa w znakach ziemskich (Byk, Panna, Koziorożec), nie należy przesadzać z ziemniakami i sosami. Organizm domaga się bo-wiem soli. Solimy więcej i w konsekwencji mamy większy apetyt. W takie dni czujemy, że jest nam chłodniej, niż wskazywałaby na to skala termometru. Warto natomiast pić cieple napoje!

Kiedy Księżyc odwiedza znaki powietrzne (Bliźnięta, Waga, Wodnik), unikajmy masła, śmietany, majonezów i lodów. Organizm domaga się tłuszczu. Potrawy tłuste, oleje i oliwy są łatwiej przyswajalne i zużywamy ich więcej.

W dni, kiedy Księżyc jest w znakach wodnych (Rak, Skorpion, Ryby) zrezygnujmy z białego pieczywa i słodyczy. Organizm domaga się węglo-wodanów. Jemy wówczas więcej pieczywa, potraw mącznych, słodyczy, a organizm magazynuje zapasy.

Poniżej przedstawiamy więcej zależności między położeniem Księżyca w znakach zodiaku a preferowanym pożywieniem.

Gdy Księżyc przebywa w znaku Barana, organizm potrzebuje białka. Jesteśmy niecierpliwi, mamy napady głodu i chcemy jeść natychmiast. Sięgamy po produkty, które można szybko przyrządzić lub podgrzać.

Powodzeniem cieszą się wtedy potrawy gorące i ostre. Mamy apetyt na warzywa w kolorze czerwonym. Z chęcią wybierzemy w tych dniach sma-żone mięsa: krwiste steki czy wątróbkę. W sałatkach i dodatkach szukamy warzyw strączkowych i pomagających strawić mięso, takich jak fasola, soja, papryka, cebula i buraki.

Tags:

Leave a Reply